Neljä pointtia

Hankintalain muutokset ovat lausunnolla TEM toimesta. Uudistuksella halutaan toimivuutta, kilpailua, huoltovarmuutta ja säästöjä. Yritysten mahdollisuuksien parantaminen julkisissa hankinnoissa on kannatettavaa, mutta näyttää siltä, että esityksessä on lukuisia puutteita. Sen mukaan sidosyksikön omistukselle asetettaisiin 10 % vähimmäisvaatimus. Tämä romuttaisi Kunnallisen Jäteyhtiön toiminnan Kymenlaaksossa. Pyhtäälle merkitys on suuri, koska omistuksemme on prosenttiluokkaa. Vaarana on maksujen nousu ja reuna-alueiden takkuava jätehuolto. Jäteinfraa on rakennettu pitkään ja pilkkominen hukkaisi toimivan järjestelmän, niin myös tehdyt investoinnit.

Sama 10 % vaade ja Rakennuslain uudistus uhkaa rakennusvalvontaa. Valvonnan järjestämisessä pienin yksikkö olisi 20 000 asukasta ja 3 rakennustarkastajaa. Lisäksi tulisi vaateita tarkastajien erikoistumisesta, esim energiatehokkuuteen. Kotkan ollessa järjestämisvastuussa ei Pyhtään 10 % toteudu, yhtymää ei voisi perustaa. Tämä on kriittistä Pyhtäälle. Huomioiden vaikkapa kaavoitukset Keihässalmessa, Lentokentällä tai Aurinkopuistossa. Kaavoitus ja joustavuus on strateginen tekijämme. 10 % pakolla Kuntaliitoskin voi olla pakotettu vaihtoehto. Toivotaan lausuntokierrokselta järkeä lainsäätäjien kaavailuihin.

Uudeltamaalta on kantautunut ikäviä uutisia tilanteesta, jossa eloton vauva ei saanut apua kuin 30 min kuluttua. Vauva menehtyi. Viranomaiset pistävät päät pensaaseen ja vetoavat siihen, että ei voi kommentoida. Hätäkeskusohjeet on luokiteltu salaiseksi, ei kommentoida niitäkään. Perin ihmeellistä, että kansalaisten varoilla tuotettu palvelu on niin salaista, että tietoja ei tipu. Maassa ei ole virallista eutanasiaa, mutta käytännön ohjeilla lopetuspäätös on ilmeinen. Ei siis tarvitse kulkea peräpohjolaan ollakseen syrjäseudulla, jo muutama kymmenkilometrin matka taajamasta on syrjäseutua. Ja pääseekö apu perille, jos koulubussit on ojassa useampana talvena, niin yhtä liukas se hoitamaton tie on lanssillekin. Tienpito on osa pelastuspalvelua. Pyhtäällä on useita pitkiä tieosuuksia, joilla ei voi luottaa siihen, että tie pitää kun hätä on suurin. Monen tien varrella on vanhus. Kotihoito ei saa olla kotikuolema.

Pieni kunta, kuten Pyhtää tarvitsee investointeja. Työtä, verotuloja ja yritysten keskenään muodostamia sidoksia. Uudet investoinnit tuovat uusia mahdollisuuksia ja avaavat latua umpihankeen. Keihässalmessakin kunta on tehnyt merkittäviä ja kokoonsa nähden suuria investointeja. Osa kehittäjää hyvinkin paljon suosien. Kunnan taholta on annettu kaksin käsin. Nyt uutisten mukaan latu on auki valitusten suhteen. On aika näyttää kehittäjän suunnasta, että isot puheet hankkeesta ei ole tyhjiä. Valituksia ei ole esteenä, verorahat vaativat vastinetta.