Hallituksella reissujalkaa vipattaa

Pyhtäällä, kuten monessa muussakin kunnassa jouduttiin 2009 vuonna synkkien talouspilvien keskelle. Talouden tiedettiin ennakoivan vaikeita hetkiä, jossa vaaka kupeissa on kunnan talous ja kuntalaisten palvelut. Talouden näkymät eivät tulleet yllätyksenä, päätöksiä lykättiin pitkälle loppuvuoteen. Päätösten lopulta syntyessä olivat liikkeetkin voimakkaita. Jo edellisen valtuuston olisi pitänyt 2008 budjettia laatiessa varautua tilanteeseen, ennusteet olivat olemassa.

 

Lopulta jouduttiinkin nopeisiin ja laajoihin yhtäaikaisiin lomautuksiin, Joulukuu oli ikävä sauma saada laihempi tilipussi. Taloutta paikattiin veronkorotuksin, säästöin ja erilaisin leikkauksin. Talous saatiin paniikkiratkaisuilla ja onnekkailla sattumilla oikenemaan.

 

2010 budjetissa tehtiin monia leikkauksia. Urheiluseuroilta, nuorisotyöltä ja monelta muulta toimialalta vaadittiin uhrauksia. Valtuustossa jokaiseen muutosesitykseen todettiin lähinnä ”mistäs aiotte ottaa rahat?”. Tiukkaahan se tietysti olikin, en sitä kiellä, mutta jonkinlaisella yhteistyöllä ikävimmät ja samalla ne pienimmät leikkaukset olisi voitu välttää. Tämän valossa ihmettelen, miten kunnan hallinnon budjetissa on nyt”väljää”, että kunnanhallitus on katsonut asiakseen suunnitella ystävyysmatkan Ruotsin Nackaan?. Sinänsä matkailu varmasti avartaa, mutta nyt ei ole oikea aika haaskata rahaa turhaan reissaamiseen.

 

Matkaa on tiemmä perusteltu sillä, että opitaan hyviä käytäntöjä ja käsitellään kunnan strategiaa. Hyvä käytäntö opittavaksi voisi olla se, että rahaa ei haaskata tilanteessa, jossa korotetaan veroja, tehdään leikkauksia ja lapset säästävät väriliiduissa, strategiaakin voi pohtia lähempänäkin. Vaikkapa Luumäellä, jolla on näyttöä vakaasta taloudesta. Perusteluna on myös käytetty tokaisua, että emme voi elää pullossa. Hallitus reissasi 2009 Keiteleellä ja Iisalmessa ja edellinen hallitus kävi oikein Portugalissa. Minkäänlaista reissuraporttia ei ole esitetty, joten hyöty jää arvailujen varaan.

 

Edellinen ”ystävyysmatka” on ollut 1991, aikaa on mennyt 19 vuotta. Joten tuskin tämä ”ystävyys” tässä nyt yhtään enempää pääsee väljähtymään, vaikka hallitus odottaisi hieman lihavampaa vuotta, edes 2 ylijäämäistä tilinpäätöstä peräkkäin tai että tulot kattaisivat lainan lyhennykset ja edes osan investoinneista. Matkaa en sinänsä vastusta, mutta aika ja tapa, jolla sitä on puoli salaa osan hallituksen paikalla ollessa valmisteltu on harkitsematonta.

 

Rahan käyttö olisi pitänyt käsitellä hallinnon budjetin kanssa reilusti ja avoimesti valtuustossa, valtuusto sentään on kunnan hallinon ylin päättävä elin, joka vastaa kunnan taloudesta. En usko kuntalaisten maksavan veroja tukeakseen tässä tilanteessa joutavaa matkailua.