Vipinää vällyihin kansalaiset

Kuvateksti

Yhteiskuntaamme ykköshuolia riittää, yksi niistä on syntyvyys ja sen laskua siivittävät yhteiskunnalliset ongelmat. Väestö  ikääntyy, eikä tulevaisuuden tekeviä käsiä tällä vauhdilla tule, syntyvyytemme on laskenut kolmatta vuotta peräkkäin. Kutistuva väestö supistaa myös talouttamme tasolle, jolla emme voi hoitaa velvoitteitamme. Lapsettomassa yhteiskunnassa valuu kuiviin isovanhempiemme elämänkokemukset, kun uudet sukupolvet eivät synny niitä kuulemaan.

 

Meitä suomalaisia uhkaa sukupuutto, tilanne tulevaisuuden suhteen on hälyttävä, jos syntyvyytemme ei pysy tasolla, joka säilyttäisi väestömäärämme edes vakiona. Ilman lapsia ei ole tulevaisuutta. Väestöllistä kehitystä ei voi sälyttää maahanmuuttajien lanteille, globaalin ylituotannon hedelmillä emme voi asiaa hoitaa.  Herää kysymys siitä, mikä maassa mättää, kun sarkaa ei kynnetä, paitsi ehkäpä huvikseen. Siitä kielii ilmeisesti aikuistenleikkivälineitä netissä kauppaavien liikkeiden raju kasvu, talous kieltämättä sitäkin kautta saa euroja rattaisiinsa, mutta tulevaisuuteen se ei vielä kanna. Nyky-yhteiskunnan "lifestyle" on muodostunut lapsikielteiseksi. Näin ei saa olla.

 

Taloudellinen ja sosiaalinen epävarmuus ja syrjäytyminen estää viisareita värisemästä, nekin jotka olisivat taloudellisesti ns. kuivilla stressaavat viriliteettinsä maitohapoille työelämässä. Lapsiperheiden tukeen, hoitovapaisiin, valinnanmahdollisuuksiin ja joustoihin yksilöllisesti vaaditaan panostuksia yhteiskunnassa, että työelämässä. Perheverotuksen käyttö tasapainottaisi lapsiperheiden arkea. Lapsiperheiden tukeminen on epäsuoraa tukea myös lapsettomille ja työelämälle. Työttömyys ja hyvinvoinnin jakautuminen harvemmille rampauttaa yhteiskunnan perustan. Uutisten mukaan jopa kumppanin löytymisen hankaluus vähentää syntyvyyttä, pitääkö siihenkin kehittää joku sovellus, jonka avulla tämäkin ratkaistaan? Sorminäppäryyttä voisi nyt hyödyntää muuhunkin kuin älypuhelimiin. Tosin lainsäätäjätkin ovat ilmeisen pystyyn kuolleita säätäessään lakeja, jotka estävät kysymästä " teille vai meille kultasein".