Jääkiekkoliitto iltalypsyllä

 

Kotka – Hamina alueella on talkoovoimin pelattu jääkiekkoa puulaakihengessä. Tarkoituksena on koota yhteen alueen harrastajat ja tarjota mahdollisuus pelaamiseen. Kyseessä ei  ole mikään varsinainen ”sarja”  tai järjestäytynyt jääkiekkotoiminta. Alueellamme ei ole mitään vastaavaa sarjaa, jossa taso olisi harrastelijoille sopiva. Paikallinen kuntokiekko on tasoltaan jo kovempaa. Tosin kuntokiekkosarjakin on joutunut kesken kauden SJL:n hampaisiin. Olemme pyrkineet hankkimaan tuomarin peleihin Kotkan erotuomarikerholta. Nyt olemme kuitenkin saaneet kerholta seuraavan tiedon:

 ”Olemme saaneet SJL:lta ankaran kiellon tuomita otteluja, joissa on lisenssittömiä pelaajia. Jos tuomari viheltää tällaisen ottelun, ei saa enää tuomita SJL:n otteluita. Tästä syystä tuomarimme eivät uskalla viheltää Kotkan eikä Haminan kiekkopeleissä".

Emme oikein ymmärrä SJL:n tavoitteita kyseisessä asiassa. Emme kilpaile minkään SJL:n alaisen sarjan kanssa ja olemme vieläpä rajanneet peleistämme pois pelaajat, jotka pelaavat SJL:n alaisissa sarjoissa. Tällä olemme pyrkineet pitämään tason ”puujalkakiekossa” jotta kaikki voivat pelata. Mielestämme tämä täysin turhaa rahastusta, ottaen huomioon pelien luonteen. Lisenssin maksaminen ei tuo mitään oleellista lisäarvoa.

Ote SJL: sivuilta:

”Suomen Jääkiekkoliiton toiminnan tavoitteena on pystyä tarjoamaan kaikille suomalaisille elämiinsä lisäarvoa jääkiekon kautta. Suomen Jääkiekkoliiton visiona on, että laji tarjoaisi suuria elämyksiä ja tunteita, mukavaa yhdessäoloa ja kansainvälistä menestystä – kiekkoa kaikille”.

Tämä on myös meidän tavoitteemme, pyrkiä tarjoamaan mahdollisuus niille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty pelaamaan SJL:n tasoltaan liian kovissa sarjoissa. SJL ei niitä tarjoa.

”SJL:n yhtenä tavoittana on saada seurat ja lasten vanhemmat ymmärtämään monipuolisten liikunnallisten valmiuksien kehittämisen merkitys jo pikkulasten kohdalla.” 

Mielestämme oma kiekkoilumme tukee täysin tätä tavoitetta, pelaamisen kautta nuorilla isillä ja isoisillä on aivan toisenlainen motivaatio ja halu tukea jälkikasvunsa harrastusta ja  seuratoimintaa SJL:n alaisissa sarjoissa.

Onko varainhankinta niin kylmää työtä, että kaikki harrastetoiminta ja talkoohenki halutaan tappaa turhalla ja perusteettomalla lisenssi vaatimuksella ?. Kenttäväki ei vaatimusta ymmärrä, eikä hyväksy. Muu puulaakiurheilu ei liittojen taholta ole moista painostusta kokenut.Asiaa on kysytty myös SJL:n Kymi – Saimaa piirin johdolta, sekä Helsingistä ”pääkallopaikalta”, vain piiri katsoi aiheelliseksi vastata seuraavasti: 

 ” Lisenssien tarve on määritelty Jääkiekkoliiton Kilpailusäännöissä sekä Jääkiekkoliiton ja erotuomareiden liiton välisessä sopimuksessa. Säännön tarkoituksena on toteuttaa ajatusta, jossa kaikki pelaajat, erotuomarit, toimihenkilöt ym. sitoutuvat noudattamaan samoja sääntöjä. Tämä takaa kaikille pelaajille sekä erotuomareille luottamuksen siitä, että kaikki toimivat yhteisten sääntöjen mukaan sekä sen, että ne myös tunnetaan. Lisäksi lisenssijärjestelmistä saadut tiedot auttavat joukkueita, seuroja sekä liittoja kun tehdään yhteistyötä kuntien  ja valtion kanssa esim. jäähallien tarpeen tai käyttäjämäärien kartoituksissa. Kyseisille yksittäisille otteluille on neuvoteltu erilaisia lisenssivaihtoehtoja, jotka palvelevat jääkiekon harrastajia heidän tarpeensa mukaisesti.Vaihtoehtojen hinnat ovat mielestäni kohdallaan kun tarkastelee niiden eri vaihtoehtoja”.  

 

Paljon tekstiä, vähän oikeaa asiaa. Kyse ei ole hinnasta, vaan periaatteesta. Kyseinen lisenssimaksu ei anna pelaajille todellisuudessa mitään lisäarvoa.  

 

Raul Lehto