Ei olla torilla?

Sipilän hallitus nimettiin 2015, se aloitti sodan työtätekevää väestöä kohtaan. Yhteiskuntasopimuksen hiominen näkyi mielenosoituksena Helsingin Rautatientorilla saman vuoden syksyllä. Väkeä oli paikalla pitkin Suomea bussilasteittain vastustamassa Aktiivimallia ja kikyä. Senaatintorilla oltiin 2018.

Räätälit kertovat homman olleen menestys. TEM raportin mukaan vaikutuksia on vaikea erottaa suhdannevaihtelusta tai edellisen hallituksen toimista. TE - keskuksissa ollaan skeptisiä saavutetuista hyödyistä, ilman verrokkiryhmää ei ole varmoja tuloksia. Molemmat osapuolet voivat julistaa olevansa oikeassa. Työntekijänä en silloista mallia kehu sen enempää kuin aktiivikakkostakaan. Malli alensi työttömyysturvaa yli kolmanneksella kaikilla työttömillä. Leikkuri iski vanhimpiin. Päälle kikyiltiin tunteja, joilla ei ollut herttaisen merkitystä tuotteiden hintaan, palveluihin tai niiden laatuun. Osa otti kun sai ja osa totesi, että me ei tätä tarvita. Hyvät kyllä muistetaan.

Nykyhallitus laati malli kakkosen, jota piilotellaan nimellä Pohjoismainen Työvoimapalvelumalli, vasemmistohallitukselle kelpaa pieni nimellinen hajurako edelliseen malliin. Lakiesityksen mukaisesti yli 55 v putoavat työttömyyspäivärahan lisäpäiviltä. Eläkeputken poistaminen vanhemmilta työttömiltä on seuraavaa lääkettä. Vielä 2019 silloinen Työministeri Harakka (sd) muisti edellistä hallitusta. ”Aktiivimallin leikkuri on osunut erityisesti yli 55-vuotiaisiin työttömiin. Harakka ihmettelikin edellisen hallituksen linjanvetoa. Harvoin säädetään lakeja, joista etukäteen tiedetään, että kymmenet tuhannet ihmiset tulevat menettämään etuuksia.” Yhtä muistamaton tuntuu nyt olevan silloinen sosiaali- terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas).

Myös hakuralli jatkuu. Työnhakijan on haettava tietty määrä työmahdollisuuksia, jotta oikeus työttömyysturvaan jatkuu, lipsumisesta seuraa korvaukseton määräaika. Kovasti paketti muistuttaa mallia, jota vastaan järjestettiin suurmielenosoituksia. Vasemmistohallitus vei esityksen läpi ilman lakkoja ja suurmielenosoituksia. Iäkkäämpien työllistymismahdollisuudet ovat haastavat. Vanhemmilla duunareilla on vakava paikka, kun elämänmittaisen työntulokset kutistuvat käsiin. Eläkeputken sijasta voi tulla monoa. Eipä olla tavattu torilla.