Kohta porvaria pöllytetään

Vaikka kevään eduskuntavaaleja ei ole vielä käyty, on aika todennäköistä, että porvarit ottavat voiton. Jos näin käy, voi ensimmäistä veikkausta varmemmin ennustaa toisenkin. Porvarit tulevat saamaan pöllytystä kansaa kurjistavasta talouspolitiikasta ja etenkin siitä, kuinka leikataan. Ennuste on helppo tutkimalla nykyisiä talouslukuja. Velanottajia ei kukaan muista. Ajat ovat vaikeat ja hankalia vuosia on ollut. Korona tosin ei ollut sellainen maailmanloppu, jota povattiin. Putin ja markkinavoimat sen sijaan on. Ja alueellinen vakaus horjuu, koska venäjän häviö lietsoo lisää paikallisia kahnauksia.

Sopeutustoimiin on ruvettava. 2023 talousarvio on n. 8 miljardia alijäämäinen ja korkoihin voi palaa rahaa vajaa 2 miljardia. Sen tiedetään mistä se raha revitään, velka on perintönä tullut, eikä se sula kasvulla. Siitä pitää huolen Ukrainan kansanmurha ja siitä johtuvat epävarmuudet, sekä yksittäisiä valtoja kurittava sähkönhinta, joka syö kuluttajien ostovoiman täydellisesti.

Ja syy velastahan on tietenkin sen, joka saa ”kasan sitä” puoluetoimistonsa ovelle vaalivoiton kylkiäisenä. Oman puoluesuuntani toiveissa on muutokset rahan kaatamisen maailmalle ja epäterveiden samoihin viitekehyksiin liittyvien menojen kotimainen karsiminen. Samalla, ei lopettaen, mutta järjellisemmällä vauhdilla siirtyminen ilmastotavoitteissa eteeenpäin. Kun pitää itsensä ensin kunnossa, on helpompi tukea muita.

Keskustelua tosin voi hillitä SDP:n hallituskysymys. Miten linja käännetään ja miten se selitetään jos hallitus Kokoomuksen kanssa kutsuu. Tämä vaihtoehto tietenkin sulkee kokonaan edellisen kappaleen kirjatut toiveet ja sopeutus tapahtuu vain arvattavalta suunnalta. Kun selailee Kari Suomalaisen piirroksia menneiltä vuosikymmeniltä, niin maailma on muutoksistaan huolimatta yllättävän samakaltainen. Varsinkin politiikassa, ikävä kyllä.