Medineuvon kupla on puhjennut

Pyhtään kotihoitoa ja kotisairaanhoitoa tuottava MediNeuvo Oy on asetettu konkurssiin, MediNeuvon kanssa  oli tehty kotihoidon toimintamallin kehittämiskumppanuus hanke. MediNeuvo on vastannut Pyhtäällä kotihoidon ja kotisairaanhoidon palvelujen tuottamisesta ja kehittämisestä, kunnalta ulkoistetun työvoiman turvin. Onnea ei kestänyt kuin vuoden.

 

Alusta pitäen hanke runnottiin lävitse kabineteissa, pienen piirin vedellessä naruista. Päättäjät esittelivät Medineuvoa jo esittelyvaiheessa valittuna palveluntuottajana, ennen varsinaisia päätöksiä. Asiaa ei edes tuoto valtuusto käsittelyyn. Hanketta epäiltiin ja kyseenalaistettiin, tosin turhaan. Ei paljoa auttanut, kyseessähän oli ”luotettava ja vakavarainen yritys”, joka tosin ei ollut onnistunut aiemmissakaan hankkeissaan.

 

Missään kehittämiskumppanuuden vaiheessa ei kunnolla selvinnyt, miten kustannukset hankkeessa jaetaan tai mikä hankekokonaisuus lopulta on. Jos kustannuksista vastaa vain kunta, on kyseessä pelkkä ulkoistaminen Juudas Iskariotin kaavussa. Toiminnassa oli ongelmia alusta pitäen. Kunnollisia sopimuksia ei oltu tehty ja Medineuvolle kuuluvia laskuja tuli kunnalle. Kunnan kotipalvelun autokin meni Medineuvon käyttöön tuosta vain, kun firma on nyt konkassa, olisi hauskaa tietää menikö samassa pamauksessa se autokin, vai oliko omistaja sentään kunta? Saataisiin sentään takaisin kunnan maksama ja muiden ”loppuun” ajama auto.

 

Se sen sijaan selvisi, että omaa rahaa Medineuvo ei hankkeeseen juuri laittanut, vaan Pyhtään kunta ja Sitra maksoivat viulut. Jälkiruuan kustantaa yksin kunta veronmaksajineen ja keitoksen syö apua tarvitsevat ihmiset. Epäkiitolliseen tarjoilijan asemaan valjastetaan entiset kunnan, nykyisen konkurssipesän työntekijät. Jos yrittäjät itse eivät luota hankkeeseen sen vertaa, että sijoittaisivat siihen omaa rahaa, niin miksi vastustuksesta huolimatta kunta ja asiaa sopineet poliitikot siihen luottivat? Ei ainakaan voi sanoa, että ei olisi yritetty kantaa sitä kuuluisaa vastuuta ja varoitettu tulevista vaaroista. Varoittajat leimattiin vain turhan huutelijoiksi. Valtuustossakin asian perään usein kysyttiin. Vain Tarkastuslautakunnassa oltiin yhtämieltä siitä, että tilannetta on syytä seurata tarkasti.

 

Oma lukunsa on Medineuvoon liittyvät omistaja kuviot ja pöytälaatikkofirmat. Ei tämäkään oikein herätä luottamusta vastuullisesta, vakavaraisesta ja luotettavasta yhteistyökumppanista. Alusta asti oli selvää, että Medineuvon talous ei ole kunnossa ja riskin kantaa veronmaksajat ja palvelun tarvitsijat. Vallankäyttöön liittyy myös vastuu päätöksistä. Kysymys kuuluukin, löytyykö nyt niitä vastuun kantajia tehdyistä päätöksistä? Vai onko vain niin, että liian pitkään jatkunut valta on sokaissut vastuulliset.