Kaakon kurjistamisohjelmalle loppu

EK on julkaissut aloitteen Itä-Suomeen perustettavasta erityistalousalueesta. Myös Kymenlaakso on ulotettu mukaan ehdotukseen. Aloite on kannatettava ja erinomaista vaihtelua kurjistamisohjelmaan, josta Kymenlaakso on saanut osasensa ainakin vuosikymmenen. Enemmänkin. Vuoron perään joko valtio tai teollisuuden tekemissä rakennemuutoksissa. Tilanne on ollut haastava kauan, venäläiset rahat viivyttivät tilanteen ajautumista surkeaksi, mutta nyt sekin on poissa. Ja sellaisena pysyy pitkään.

Ohjelmassa on EU-tasolla olevia toimia, mutta myös paikallisia hankkeita. Maakunta tarvitsee kurjistamisen sijaan kunnollisen tieyhteyden Kotkasta Kouvolaan eikä ikuisia tyhjiä puheita. Rannikko olisi tarvinnut rantaradan aivan ehdottomasti mutta siitäkin vietiin kurjistamisohjelmalla rata pois jalkojen alta. Akkuteollisuus on mahdollisuus, mutta ennen sitä pitää ratkaista jätevesien ongelmat, eikä käyttää merta kaatopaikkana.

Lentoliikenne on nice ala, en oikein usko sen nostavan mitään ilmaan. Maassa on suljettuja kenttiä yllin kyllin. Sen sijaan lentäviin laitteisiin perustuvaa kehittämistä ja tutkimusta korkeantekniikansovelluksissa olisi mahdollista tehdä ja siihen on maakunnassa alustakin olemassa.

Varmasti erilaiset pilotit, varsinkin edellä mainitussa sektorissa ovat varsin mielenkiintoisia mahdollisuuksia, jos joku niihin yksityistä rahaa heittää.  Tarvitaan järeämpiä toimia, eikä varsinkaan yhteiskunnan jatkuvia tukiaisia. Alueelliset verokannustimet lisäävät kokemuksien mukaan toimeliaisuutta. Verohuojennukset määräajaksi ja tiettyyn rajaan olisi mahdollista tehdä EU- säännösten ja verolakien muutoksilla huomioimaan säännökset. Näin investointien houkuttelevuus kasvaa. Selvityksiä on tehty jo edellisellä hallituskaudella, mutta tyypilliseen tapaan toimet tuppaavat makaamaan. Kokeilulainsäädäntöä voisi kokeilla muuallakin kuin kansalaisten raippana.