Opiskelussa olisi voimaa

Pienellä kansalla kuin Suomella on vähän valtteja, joilla pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Yksi on tai olisi koulutus, jollei sitä paukutettaisi erilaisin toimin suoraan suohon. Maassa on ongelmia koulutuksen kaikilla osilla. Alkaen jo varhaiskasvatuksesta. Lapset ja nuoret oirehtii ja opiskelumenestys laskee. Oirehtivista nuorista kasvaa oirehtivia aikuisia.

Tässä tilanteessa on vaikeuksia hakeutua seuraavalle tasolle ja osan tippuessa koulutuksesta. Maan ja opiskelijan etu olisi jatkaa erikois- ja korkeakouluopintoihin. Pienelle tai mille tahansa maalle kansan korkea ja kaikilla tasoilla laaja ammatillinen koulutus palvelee menestystä ja innovaatioita. Osaamista tarvitaan aina ja se pääsääntöisesti leventää ja keventää työuraa ja ansioita.

Kaikki tämä on tiedossa. Siltikin juuri tähän perusjalkaan isketään suorastaan monitoimikoneella. Sen verran perusteellisesti opiskeluun tehdään heikennyksiä. Samaan aikaan pitäisi taloutta nostaa ja työllistyä uusille aloille. Jakomielistä. Opiskelijoiden talouteen isketään usealla saralla. Ei riitä jäädytys vaan kastrointi. Epävarmaan elämään isketään kiiloja ja seuraavaksi päivitellään kasvavia terveysongelmia, unohtamatta leikellä mielenterveyspalveluista. Nämä estää ja viivästyttää sijoittumista työelämään, pistetään siis vanhukset töihin.

Oppimateriaalileikkaukset ovat yksi esimerkki, muuttuessaan ne käytännössä osuvat vielä toisen asteen opiskelijoihin. Kaikki voivat kouluttautua Suomessa on ollut jo nyt itsepetosta. Näillä toimin ne muuttuvat petokseksi. Aikuisopiskelua vaikeutetaan leikkauksin, samalla hoilotetaan kuinka pitäisi työllistyä uusille aloille ja vauhditetaan työttömyysturvan leikkauksin. Satsaus kaikenikäisiin opiskelijoihin, lapsiin ja työssäkäyviin opiskelijoihin on nimenomaan kasvu- ja tulevaisuusinvestointi. Näillä leikkauksilla ainoa työllistävä vaikutus on tutkijoille. 30 vuoden päästä kirjoitellaan väitöskirjoja leikkausten negatiivisista vaikutuksista yhteiskunnalla, aivan kuten 90-luvun suuren omaisuusjärjestelyn ja leikkausten jälkeen.