Miljoona roskapussia

Kevät on tullut ja lumet sulaneet. Paljastaen raadollisen näyn pitkin tienvarsia ja polkuja. Roskaa riittää. On isompaa ja pienempää pussia ja rasiaa. Lavuaaria, sohvaa ja telkkaria. On aika vaikeaa nähdä ihmisten globaalia ymmärrystä maapallon kehityksestä, puheista huolimatta, kun oma elinympäristö sotketaan roskilla. Osa on ajattelemattomuutta, mutta on myös silkkaa laiskuutta. Ehkä pahempaakin. Sellaista tavaraa viedään matkojenkin päähän autolla luontoon, jonka saisi viedä ihan ilmaiseksi Jäteasemalle. Sivuteillä käydään työpäivän lomassa eväillä ja purkit lentää suoraan ikkunasta ulos. Eräälläkin alueella oli jollakulla muutamia vuosia tapana ruokailla ja heittää vakiosatsit useamman kerran penkalle. Rahkapurkki, muovipussi, kanamunakuoria jne jätteitä maito- tai piimäpurkissa. Ei kovinkaan järkevää toimintaa.

26.4.2024 HS Lasten tiedekysymyksissä oli kysymys: Miksi jotkut ihmiset roskaavat? Hyvä ja relevantti kysymys. ” Vastakkaiset tarpeet ohjaavat tekojamme ja joskus ne ovat ristiriidassa. Ympäristön puhtautta arvostetaan, mutta laiskuus vie voiton. Saatamme myös omaksua muiden tapoja ja malleja. Tutkimukset osoittavat, että muiden ihmisten esimerkki voi tukea tai vähentää ympäristöystävällisiä tekoja”.  Toteaa tutkijatohtori, eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen.

Kannustan jokaista meistä olemaan esimerkkinä läheisille ja lapsille, kaikille kuntalaisille. Ei roskata luontoa. Varsinkin muoviroska on maatumatonta ja aiheuttaa monia kivuliaita kuolemia pienille eläimille. Ei kai kukaan sellaista halua. Monet maahan heitetyt roskat kulkeutuvat vesistöihin. Kysyttäessä lähes kaikki Suomalaiset sanovat rakastavansa luontoamme, se saisi näkyä myös teoissa paremmin.

Roskaamattomuus on hyvä askel. Niille, joilla on aikaa ja tahtoa enemmän on tarjolla vaikkapa Miljoona roskapussia 2024 kampanja, joka on käynnissä 15.4.–5.6.2024. Voit kerätä roskia ympäristöstäsi sekajätteisiin ja käydä Miljoona roskapussia kampanjasivustolla ilmoittamassa kerätyt pussit ja seurata kampanjan kehitystä kunnittain. Toukokuun alussa Pyhtäällä oli vasta n. 20 pussia kerätty. Kotkassa vajaa 300, Haminassa alle 100 ja Loviisassa alle 200. Vuonna 2023 kerättiin Suomessa n 200 000 roskapussia, sehän on aivan käsittämätön määrä roskaa, 2024 tämä on jo nyt ylitetty. Miljoonaroskapussia on tavoite 2024, roskien puolesta se on valitettavan helposti tavoitettavissa.