Pyhtään päättäjät kantavat vastuutaHallitus on saanut vuosien työn tuloksena aikaan sotesopan ja kuntauudistuksen, joka on jähmettänyt kuntakentän toiminnan vastuuttomalla temppuilulla. Takit ovat hallituksessa viuhuneet niin, että omaansa tuskin enää tunnistaa. Tämä on yksi syy, miksi Pyhtäällä on, hyväksytyn palvelustrategian mukaisesti valmisteltu omia päätöksiä kuntalaisten hyväksi.

 

Me emme ole jääneet surkuttelemaan vaan tehneet työtä tulevaisuutemme hyväksi. Minu ei hirvitä se, mitä valtiohallinto tuumaa meidän ratkaisuistamme, tuumikoot siellä vain omia keitoksiaan. Meillä on oltava oma suunnitelma, muuten olemme osa jonkun muun suunnitelmia. Olemme muutamaan otteeseen käyneet Helsingissä kuuntelemassa Pääministeriä ja ao ministeriöiden ihmisiä. Kuntaliittoa unohtamatta, jokaisella kerralla on tullut selväksi, että on pakko tehdä itse, eväitä ei ainakaan hallituksen taholta ole kyetty antamaan.

Omalla ratkaisulla voidaan säilyttää ja parantaa lähipalveluja ja joidenkin erikoispalvelujen saatavuutta nykyisessä terveyskeskuksessa. Tälläisia ovat mm. Geriatrianpalvelut. Julkinen terveydenhuolto ei ole kyennyt kokonaisuutena turvaamaan hoitoketjua, joka olisi palvelultaan laadukasta ja tehokasta. Pyhtäällä me olemme, kiitos henkilöstön, onnistuneet monessa asiassa, jossa muualla on epäonnistuttu. Ajat muuttuvat ja meidän on pakko sotesekoilun jatkuessa tehdä omia suunnitelmia.

 

Selvityksen eri vaiheissa olemme erityisesti kiinnittäneet huomiota henkilöstöön kohdistuviin muutoksiin, tämän viestiminen on jäänyt puutteelliseksi ja siitä olen pahoillani, mutta mitään ei ole menetetty. Viestintää voidaan korjata. Uutisointi asiassa on ollut pelkoja lietsovaa ja valitettavan negatiivista. Maassa on vastaavissa hankkeissa sekä menestytty, niin myös epäonnistuttu. Kyse ei silti ole palveluntarjoajien kategorinen epäluotettavuus, vaan taitamaton hankinta. Hankinnan lähtökohdat ja esiselvitykset nykytilanteen virheellisellä arvioinnilla ovat varmasti olleet osaltaan syynä. Ymmärrän täysin aiheeseen liittyvät pelot, mutta meille pahinta olisi olla tekemättä mitään, eteenpäin on puskettava. Uutisoinnin tuloksena on lietsottu pelkoja että kunta hylkää TK rakennuksen, näin ei ole. Olemme selvittäneet vain palvelujen hankkimista emme mahdollisten ongelmien ulkoistamista rakennuskannassa. Samoin on ollut huolta työsuhteen etujen säilymisestä, meillä on ollut alusta asti linjauksena se, että siirtyvän henkilöstön edut eivät muutu, vaan ne kompensoidaan.  Sote - selvitysryhmä tuntee suurta vastuuta kuntalaisista ja sitä kautta asian ennenaikainen käsittely tuntuu tässä vaiheessa harmilliselta. Valtuutettuja, kuntalaisia ja henkilöstöämme kohtaan.

Vaikka selvitys ei johtaisi nyt uusiin omiin ratkaisuihin, on selvitys silti ollut mainio työkalu oppimisessa ja kartoittaessa omaa palvelukenttäämme ja siinä piileviin riskeihin. Tekniset keskustelut palveluntarjoajien kanssa ovat olleet avartavia. Kotikuntalain muututtua vuoden vaihteessa, uskon myös vakaasti siihen, että huonot palvelujen tarjoajat kuihtuvat pois ja kansalaiset äänestävät jaloillaan. Toivotamme naapurikuntien asiakkaat tervetulleiksi kokeilemaan palvelujamme. Tämän johdosta palvelujentarjoajien etuja ei aja lyhytnäköinen omaneduntavoittelu. Sinisilmäisiä meidän ei kuitenkaan tule olla, vaan valmistella asiaa edelleen harkitusti. Sosiaali- ja terveyslautakunta on saanut suuren vastuun jatkovalmistelussa ja ansaitsee kaiken tarvittavan tuen toiminnalleen.