Tarvitaan työtä ja vientituloja

Turkistarhaus on monen hampaissa ja sitä on helppoa vastustaa. Turkiseläimet nähdään omien lemmikkieläinten valossa, unohtaen, että kyseessä ovat villit eläimet. Alan ongelmana ovat vastuuttomat toimijat, jotka ovat mustanneet rehellisetkin toimijat. Alan edustajien olisi pitänyt reagoida laiminlyönteihin nopeammin ja kovemmin. Tähän rakoon on kiilansa lyöneet erilaiset järjestöt, joiden tavoitteena ei ole vain turkistarhauksen, vaan kaiken lihantuotannon lakkauttaminen. Julkisuudesta tuttuja aseita ovat kuvat sairaista eläimistä. Tarhaoloissa sairaudet tietenkin liikkuvat, aivan kuten lentsut ihmistenkin välillä.

Tarhojen raflaavat kuvat on saatu aikaan sekoittaen mukaan kuvat, joissa on epäkelpojen toimijoiden, jotka on jo erotettu kasvattajien liitosta, laiminlyöntejä. Yhteiskuntamme sallii hiljaisella hyväksynnällä sallii iskut laillista elinkeinoa ja elinkeinonharjoittajia vastaan. Omaisuutta tuhotaan ja tarhaajien perheenjäseniä uhkaillaan.

En kiistä ongelmia, joita kasvatukseen ja päästöihin tällä hetkellä sisältyy. Alaa ei kuitenkaan saa tuomita väärillä ja jopa tarkoitushakuisilla mielikuvilla. Tämä energia pitäisi käyttää alan valvonnan ja sääntöjen kehittämiseen. Epäkohtiin on vain puututtava ja ne on korjattava.

Turkis on ekologinen, uusituva ja muokattavissa oleva tuote lävitse koko elinkaarensa. Hoidettuna se on pitkäikäinen eikä mikään kertakäyttötavara. Kehityskohteita löytyy häkkiolosuhteista sekä maahan joutuvien aineiden poistamisessa. Suomessa tuotetaan kaksi kolmasosaa maailman ketunnahoista ja kymmenen prosenttia minkinnahoista. Suomessa noin 2000 turkistarhaa muodostaa merkittävän elinkeinon. Turkis omaa laajan jatkojalostuspotentiaalin. Vientituloja saadaan nyt noin 700 milj € vuodessa, kehittämällä se voidaan jopa kolminkertaistaa. Tätä työtä ja laatua ei voi ulkoistaa Kiinaan, Suomi on laadustaan maailmalla tunnettu.

Ovatko nämä tulot sitten merkittäviä?.  Hallitus korottaa esimerkiksi pääomatulojen verotusta 2%, joka tuo 100 milj € vuodessa ja on valmis leikkaamaan elinkeinotukia 110 milj € vuoteen 2015 mennessä. Hallituksen linjaus alaan on jakomielinen, hallitusohjelmassa toisaalta tuetaan kehittämistä, toisaalta kannustetaan siirtymistä muihin elinkeinoihin. Tälläistä syntyy sateenkaaren alla.

Turkistarhat käyttävät eläinten ravinnoksi raaka-aineita, joiden käsittely olisi muuten kallista ja hankalaa. Esimerkkinä rehevöityneistä vesistöistä poistettavat roskakalat. Alan sidonnaisuudet tuovat hyötyä ja työtä laajemmallekin alalle. Tarvitsemme työtä ja vientituloja, tämä on fakta. Tämän turkin alla muhii merkittävät vientitulot.