Kunnajohtajan palkkaus uudelleen valmisteluun.

Pyhtään kunnanhallitus torjui asianmukaisesti virkamiesten perusteettomat palkankorotukset. Päätös on erittäin tervetullut ja oikean suuntainen, kuntalaiset eivät korotuksia hyväksy. Palkankorotusesitys olisi kuitenkin pitänyt hylätä ja todeta asia loppuun käsitellyksi. Korotusesityksiä ei olisi tullut enää lähettää uudelleen valmisteltaviksi. Kunnanhallituksen puheenjohtaja esitti kunnanjohtajan kuukausipalkan korottamista ylimmän johdon muuttuneiden palkkaussuhteiden vuoksi, kertooko tämä kokoomuslaisista arvoista ja oikeudenmukaisuus periaatteista?.  Korotuksille ei ole perusteita edes KVTES:n mukaan, saatikka huomioiden talouden nykyinen tila.

 

Kunnanjohtaja Olli Ikonen esitti sosiaali- ja terveysjohtajaksi valitun Terttu Franssilan peruspalkan korottamista. Tämä on moraalisestikin arveluttava asia. Kunnanjohtaja on ollut itse mukana päättämässä sos- ja terveysjohtajan valinnasta ja palkkauksesta. Tämä on lain mukaista, mutta sotii kuntalaisten oikeudentajua vastaan. Kunnanjohtaja pääsee tässä yhteydessä välillisesti vaikuttamaan omaankin palkkaukseensa. Jos asialla olisi oikein ketku johtaja hän tietenkin huolehtisi siitä, että hänen uudet virkamiesalaisensa saavat aina mahdollisimman korkean palkan, tietäen tämän tuovan aina myös itselleen arvotonta arvonnousua ja automaattisen lisäperusteen oman tilipussin kasvattamiseksi.

 

En kuitenkaan väitä Pyhtään kunnanjohtajan olevan kuvaelman kaltainen ketku, vaan totean että asetelma on ainakin moraalisesti esteellinen. Tulevaisuudessa tulisikin harkita, että kunnanvirkamiesten palkkauksen päättäisi erillinen, valintaprosessiin kuulumaton toimikunta. Palkkaus muodostuisi kiinteästä virkaan sidotusta osasta sekä henkilökohtaisesta lisästä.

 

Jos kunnanjohtaja olisi tehnyt erityisen hyvää ja kehuttavaa työtä, esimerkiksi kunnan työpaikkaomavaraisuuden tai talouden kehittämiseksi, olisi meillä taloudellinenkin mahdollisuus palkita hyvin tehdystä työstä, valitettavasti nyt ei niin ole. Ihmettelen kuinka kunnassa kohtuullisen näkymätön virkamiesjohto kehtaa esitellä itselleen palkannousua, mutta samaan aikaan kinastellaan siitä onko rahaa lasten taksikyyteihin ja välipaloihin.