Irlannin tukieurot yritysveroparatiisiin

Pankkikriisi alkoi Kreikasta ja jo silloin oli selvää, että se tulee laajentumaan muihin kriisimaihin. PIGS, eli “sikamaat” Portugali, Irlanti, Kreikka ja Espanja koettelevat paitsi suomalaista niin myös eurooppalaista veronmaksajaa. Kansallisilla päätöksillä on suistettu muut maat kansoineen kriisiin ja maksajiksi odotellaan muita.

Irlanti on tehnyt talousihmettä suurella riskillä, romahdus uhkasi jo vajaa 10 vuotta sitten, mutta maailmanlaajuinen talouden kasvu ja yritysveroparatiisi politiikka nosti maan kuiville. Varoitusmerkkejä ei EU:n rahapolitiikastakaan vastanneet noteeranneet. Talousihmettä rakennettiin edelleen kuten Islannin vastaavaa, samalla tuloksella. Nyt sitten rahaa laitetaan riskipankkiireille ja uskotellaan että suomalaisten verorahoille on odotettavissa tukirahojen mukanaan tuomaa "mahdollista korkohyötyä".

Maksajiksi laitetaan maita, joiden työpaikkoja Irlanti houkutteli halvalla yritysverolla.  Yritysverokanta on Irlannissa 12,5 prosenttia, kun se Suomessa on 26 prosenttia ja EU-maissa keskimäärin 23 prosenttia. Irlanti saa EU:lta tukea taloutensa pelastamiseksi ilman luopumista alhaisesta yritysverosta, joten epätervekilpailu jatkuu veronmaksajien takauksella. Talousihme saa jatkaa muiden eurooppalaisten palkansaajien kannalta vaarallista talouspolitiikkaansa pelastusoperaation jälkeen. EU:n ehdoton vaatimus olisi pitänyt olla muuttaa nimenomaan yritysverotuksen suuntaa. Tämä ei sitten tietenkään sopine Engalannin pankeille, jotka ovat sotkussa mukana kaulaansa myöden.

Islanti, Kreikka ja Irlanti, nuo langenneet enkelit yhdessä vaikeuksissa kamppailevan Portugalin ja Espanjan lisäksi saattavat koko euroalueen kriisistä selvitymisen vaakalaudalle. Samaan aikaan Suomi velkaantuu kiihtyvää tahtia. Velka on veli otettaessa, mutta siskon poika maksettaessa. Kuorman kantaa keskituloiset yhä kasvavalla taakalla, taakka muuten on kokonaisveroasteesta 60%. Vaikka olemmekin jatkuvasti omaehtoisesti EU:n mallilapsi, niin nyt on aika turvata ensisijaisesti suomalaisten ihmisten ja palkansaajien elämisen mahdollisuudet.Maailmanlaajuisia uhkakuvia nostattaa USA: setelikone elvyttäminen painamalla rahaa, tähän kaikkeen on syytä varautua ja jos olemme tolkuttomassa velkalastissa me emme siihen kykene.