Keihässalmen Merenrantakylä

 

Pyhtäänlehti 20.3.2024  ja mm. Nya Östis julkaisivat jutun liittyen merenrantakylän etenemiseen. Kunta oli järjestänyt asiassa keskustelutilaisuuden. Keihässalmen kehittäminen on kunnalle mielenkiintoinen hanke, harmillisesti kylläkin kaavoitus- ja sopimusvaiheessa unohdettiin varmistaa riittävällä tasolla laiturien ja ramppien yleishyödyllinen käyttö. Sen jälkeen on vaihtoehtona ollut suusanallinen sopimus, jonka todistaminen on yleensä hankalaa. Tämän suusanallisen sopimuksen sen sijaan ei, koska se on lausuttu kymmenien ihmisten läsnä ollessa vuonna 2023 mm. Mäntyniemessä Munapirtissä. Alueen sulkeminen nyt ei vastaa luvattua. Olen esittänyt pysyvämmäksi ratkaisuksi esimerkiksi, että kunta ostaisi osan alueesta takaisin julkiseen käyttöön. Se ei kehittäjää innostanut.

Kehittämisen kaskena tai tässä tapauksessa karikkona ovat olleet yhteisymmärryksen löytyminen vesialueen käytöstä ja nyt esille nostetussa katusuunnitelmassa. Valitus toteuttamisesta ei estä yhtään mitään. Samaa tietä on käytetty kymmenet vuodet ja rakennettu nykyisen tien päähän Kaupallinen kalastussatama. Tulkinta on alueen omistajan ja aitaamiset voi kuntalaisten puolelta arvioida kiristykseksi. Pidän erittäin asiattomana julkisia heittoja, joissa kehotetaan ja samalla maalitetaan asiassa erimieltä olevia. Sulku on täysin omistajan oma ratkaisu.

Asiattomia ovat myös uutisoinnit. Sananvapauteen kuuluu myös mielipiteenvapaus. Journalistilla on tietenkin oikeus ja jopa velvollisuus kertoa mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Juttuja voi julkaista rajallisenkin tiedon valossa. Merenrantakylän katusuunnitelmasta tehtyä valitusta on käsitelty tilaisuudessa nimellä selvästi yksilöiden. Julkisesti on kehotettu  painostamiseen. Henkilö on näin asetettu selkeästi julkisesti kielteiseen asemaan. Kritiikin kohteelle tulee journalistin ohjeiden ja hyvien tapojenkin vuoksi varata oikeus esittää oma näkemyksensä samassa yhteydessä niin halutessaan. Näin ei menetelty. Nya Östis vetosi aikapulaan, mutta uskon, että Loviisassakin on puhelin keksitty. Pyhtäänlehden osalla aikaa on yleensä riittävästi muutenkin.

Juttuun vedettiin täysin asiaan kuulumattomasti Lentokenttä. Journalistin ohjeiden mukaan on hyvä tehdä asiayhteys selväksi. Tässä tilaisuudessa asiayhteyttä ei ole. Lisäksi esitettiin nimeltä mainiten väitteitä, ”valitetaan” kaikesta. Tässä on kyse jo lähinnä herjauksesta.