Hoivahovin myynti

Pyhtäällä tehtiin keväällä 2010 päätös rakennuttaa tehostettu palveluasumisyksikkö Hoivahovi vastaamaan hoivapalveluiden tarpeisiin. Samalla tehtiin päätös siitä, että kunta paitsi rakentaa, niin myös välittömästi myy toimitilat ja kilpailuttaa palvelun. Oikea sotku siis jälleen kerran. Silloin pienryhmät vastustivat kiinteistön myymistä ja kritisoivat tilanteen monimutkaistamista näillä kilpailutuksilla. Valtuuston kokouksessa 10.5.2010 Pekka Laine (vihr.) teki pienryhmien aloitteen, että kiinteistöä ei myydä. Esitystä kannatti Perussuomalaiset, Vihreät, sitoutumaton ja Vasemmisto. Esitys äänestettiin kumoon vanhojen puolueiden toimesta.

Nyt  Sosialidemokraatit eivät kannata kiinteistön myyntiä tässä vaiheessa ja he esittävät myös, että palvelutyö tehtäisiin ainakin alkuvaiheessa kunnan omana työnä (4.3. KySA) . En voi muuta sanoa, kuin että tervetuloa pienryhmien linjoille, pohtimaan mikä on nyt kunnan- ja asukkaiden kannalta viisainta. Alunperinkin Perussuomalaiset pyrkivät siihen, että kiinteistön kohtaloa ei kytkettäisi yhteen rakennuspäätöksen kanssa. Ehkäpä asia tuleekin uudelleen harkintaan, kun Sdp on livennyt silloisesta rintamasta.

Sen sijaan Perussuomalaiset eivät voi olla kaikilta osin samaa mieltä siitä, miten kuntaa tulisi johtaa. Kuntaa ei voida johtaa suoraan kuten liikeyritystä, mutta liikemaailman opit sopivat kyllä varsin hyvin kuntalouteenkin. Me elämme tilanteessa, jossa on vältämätöntä arvioida julkisensektorin kokoa, kustannuksia ja laatua. Toiminnan itsetarkoitus ei saa olla tehottomuus tahi  luutuneet rakenteet, joiden toimintaa ei saa kyseenalaistaa. Toimiala ei ehkä suhdanteissa muutu, mutta toiminnan täytyy elää muuttuvassa ajassa, huomioiden paitsi tarpeet, niin myös tarkoituksenmukaisuuden ja kustannukset. Tämä ei tarkoita suoraan yksityistämistä tai palveluiden leikkaamista, vaan arvioimista oikean kehityssuunnan hakemiseksi.

Kunnan tehtävä ei ole tehdä voittoa, mutta rahaa on tultava, jotta palvelut voidaan tuottaa. Kaikki menee mikä tulee ajatteluun on hyvä saada taloustietoutta yksityisen sektorin puolelta. Perussuomalaiset tulkitsevat viitteen kuntajohtamisesta olevan sosiaalidemokraateilta piikkinä hallituksenpuheenjohtajalle Olli Nuuttilalle. Nuuttila on ehkä ollut vikkelä liikkeissään ja joiltakin osin liiankin ripeä, niin että päätäntä ei ole ehtinyt mukaan kaikissa vaiheissaan, mutta sosiaalidemokraatit ovat olleet kyllä valtuustossa tähän asti harvinaisen yksimielisiä oikeistoryhmän kanssa. Uskon silti, että taloustietoisuutta ja suunnitelmallisuutta tarvitaan vielä paljon lisää. Kunhan vain valtuustossa hieman roikutaan jaloissa, että lennokkaimmat ehdotukset eivät ihan leijaa pilvien tasolle.