Tarkkana taloudessa 2023

Pyhtäällä Talousarvion laadinta on kehittynyt hyvässä yhteistyössä niin, ettei valtuusto esitellä viimeisiä senttien muutoksia. Tässä vaiheessa TA:n pitää olla jo valmis. Valmistelu on sujunut hyvin ja siitä kiitos kaikille osallisille. Ryhmien yhteistyö on kehittynyt valtavasti. Valmistelun laatua heijastaa, se ettei käsittelyssä valtuustovaiheessa jaeta karkkirahoja. Vaaleista huolimatta.

TA Pyhtäällä 2023 on nyt leikattu versio johtuen aluehallintouudistuksesta ja sen vaikutuksista toimintaan sekä veroihin. Talouden hyvät avaimet ovat hallitussa menokasvussa ja ne avaimet ovat omassa taskussa. Tähän voi kuntalaisetkin osallistua. Pidetään hyvää huolta yhteisestä ja toisistamme.

Päätöksien pitää pohjata laadukkaaseen tietoon ja toimintamenojen pitää kehittyä tuloja hitaammin. Investointirahoituksessa tulo/lainapohjan pitää olla tarkoin valmisteltu. Arvioiden pitää olla laadukkaita, muuten ollaan laatimassa lisätalousarvioita. Ikävä kyllä arviot eivät ole pitäneet. Jos lisätalousarvioita laaditaan, on ne tuotava viipymättä perusteluineen käsittelyyn. Jälleen ollaan ajassa, jossa tulevan ennakointi on vaikeaa. Elinkulujen kasvu syö palvelujen kysyntää ja koska moni pyhtääläinen työskentelee sillä alalla, voi alkuvuoden verotulot olla ikäviä yllätyksiä.

Kaikkien hankalien vuosien jälkeen valtuustolla on tarkka kirstunvartijan rooli.