Maamiinat

Ottawan miinakieltosopimus on kansainvälinen sopimus, jolla kielletään henkilömiinat sekä näiden valmistuksen, myynnin, varastoinnin ja kuljetuksen. Sopimuksen mukaan autetaan miinojen uhreja ja osallistutaan miinojen raivaamiseen maailmalla. Suomessa eduskunta hyväksyi liittymisen 2011. Osallistumiseen ajoi vahvasti Presidentti Halonen ja rauhanjärjestöt. Puheenvuoroissa luotiin mielikuvia inhimillisestä kärsimyksestä miinojen aiheuttamista vammoista siviileille ja varsinkin lapsille. Kuvia Angolasta ja ties mistä julkaistiin.

Tässä Suomea koskien asiat menivät ohitse todellisuuden. Suomessa ei miinoja kylvetä pitkin maastoa silmittömästi, jos niitä on käytössä. Miinoitteet ja niiden paikat tunnetaan. Miinoja ei naamioida leluiksi ja jaeta lapsien ulottuville. Miina on ase ja kaikkien aseiden käyttö on vaaraksi siviileille, jos niitä käytetään holtittomasti.

Suomessa mukaan vedettiin mukaan miinatapaturmat sodan jälkeen. Tietoon ei kuitenkaan tullut, kuka ne miinat oli maastoon laittanut. Tilannehan on se, että Venäjä ei ole miinakieltoon liittynyt, enkä usko, että se tulee koskaan siihen liittymään. Suomella on yli tuhat kilometriä rajaa, joka on se ainoa potentiaalinen sodankäynnin alue. Suomi on kapea maa. Miinat olisivat nimenomaan tehokas keino suojata ”syvyyttä” ja estää tunkeutumista. Koska jos invaasio tulisi, niin vaikkei tulija pääsisi pitkälle muiden keinojen vuoksi, niin kokemukset Ukrainassa osoittavat, että takaisin valtaaminen on kuin yrittäisi täitä listiä. Pirullisen vaikeaa.

Miinat aiheuttivat sodan jälkeen noin 200 henkilövahinkoa, oli ne asettanut kuka vain. Oikeampi huomio on nähdä, kuinka suuren suojan miinat antoivat ja antavat sotilaille ja maalle. Tämä asia on ajankohtainen edelleen. Suomen ei tarvitse irtautua tehtävistä liittyen kansainväliseen yhteistyöhön raivauksesta jne. Mutta miinakieltoa on syytä pohtia pragmaattisesti uudelleen. Sopimus on irtisanottavissa 6 kk irtisanomisajalla, paitsi jos irtisanomisaikana on syttynyt sota. Miinapolitiikkaa ei saa ohjata "mitä meistä ajatellaan" luulopolitiikka. Maailmalle tuskin on jäänyt epäselväksi, millainen miina Venäjä yli tuhat kilometriä pitkän rajamme takana on.