Aluehallinto romukoppaan

Ei päivää ilman SOTE uutista. Alijäämäennusteella n. 1,4 mrd € saa monta kurjuutta tihkuvaa ja hallitusta syyllistävää uutista. Orpo kolistelee luurankoja alueiden yhdistämisellä. On vaikea kuvitella yhdistämisillä saatavan kustannuksia alas. Jos toimipaikkoja suljetaan pitää potilaat kuitenkin johonkin mahduttaa ja hallinto seuraa perässä. Aivan ensin pitää puuttua hallinnon rakenteisiin, tietojärjestelmiin ja tehtäviin. Terveyspalveluiden yhdenvertaistaminen on sujunut mallikkaasti. Kaikilla on huonot palvelut.

Hyvinvointialueiden rahoitus nousee jo lähelle 30 mrd €, itseään ruokkivana kustannuskierteenä. Sotepalveluiden sisältö tuntuu olevan vaikea pala koskettavaksi, vaikka sen ei pitäisi suoraan tarkoittaa toiminnan lopettamista. Herkästi unohtuu, että Sotepalvelut eivät ole vain heikoimpien huoltamista, vaan työtätekevän väestön kunnossapitoa työelämän ja talouden ylläpitämiseksi. Alalla on paljon tietoa, mutta sitä ei tunnuta hyödynnettävän.

Verotusoikeutta ei pidä avata. Maa ei tarvitse yhtään varoja kuluttavaa järjestelmää lisää. Verotusoikeus alueille ei tuota tai paranna yhtään palvelua tai sen saatavuutta. Valtiolta tulisi taas uusi tasausjärjestelmä alueiden erojen vuoksi, kallista hallintoa. Vanhoista Kuntayhtymistä monet päättäjät muistavat millaiseen kustannusten kasvuun oma hallinto johti, ilman Valtion antamaa kuria. Maksajakuntien oli monessa paikassa vaikea saada mitään selvää kustannuksista, maksettava oli. Vanhasta seurasi samat kipupisteet, joissa Erikoissairaanhoitoon ei saada kulukuria ja perusvalveluiden karsiminen taas johtaa lisääntyviin erikoissairaanhoidon kuluihin.

Kokoomuksen Ville Valkonen heittikin Aluevaalien kuoppaamista. Perusteena on todellisuudesta irtaantunutta suunnittelua. Puhuin jo Kuntayhtymien aikana, että asiat pitäisi keskittää vahvaan ohjaukseen Sosiaali- ja Terveysministeriölle. Ammattimalli. Ammattijohtajat. Tulosvastuulla. Aluevaltuutettujen päätäntävalta on niin rajallinen, että kyse on näennäisvaaleista. Terveysalan ammattilaiset tekevät päätökset käytännössä. Rahat jaetaan VMI:n käsistä. Aluevaltuutetuille niiden jako on Mustan Pekan peluuta. Ja Pekka jää käsiin sille puolueelle, joka keksii eniten luvata vaaleissa. Aluevaaleilla ei vaikuteta yhteenkään asiakaskokemukseen Sote palveluissa. Kannatan Valkosen ehdotusta. Se on hyvin perusteltu.